Amikor jég borítja a szélvédőt..

2021.02.10

Van az, amikor az ember autója nem annyira felszerelt, hogy az autóban ülve, melegedve az ülésfűtésen várja, hogy olvadjon a szélvédő jege.. vagy mondok jobbat, már az előre befűtött autóba beszállva csak indít és már megy is a dolgára..

Ilyenkor valamit tenni kell, hogy a fránya jégtakaró eltűnjön az üvegről. De mit tehetünk? Jégkaparás, jégoldó, meleg víz? Mi a jó megoldás?

Még mindig itt a tél, szerencsére nem folyamatosan, de vissza-visszatérve megmutatja fagyos arcát..gondot okozva ezzel a reggeli rohanásban.

Nem mintha az embernek nem lenne elég dolga: ébreszteni a családot, öltöztetni, reggelit adni, bepakolni, ami este kimaradt, időben odaérni ... és akkor kinézel az ablakon és látod, hogy minden le van fagyva. Ismerős, ugye? Picit megkésve rohantok az autóhoz, indítod a motort, maxra kapcsolod a fűtést, ablakra irányítod a ventillátort, aztán jöhet a ... mi is? Mit csináljak, hogy mihamarabb elindulhassak?

1. Jégkaparó: hatékony, ám kézfagyasztó megoldás, s mit mondjak? Nem is túl gyors. De kétség kívül, ha sietünk, mire végzünk, talán kicsit fel is melegszünk :) Na jó, nem.. De a jeget eltünteti, az már biztos. Azonban ha jégkaparót választunk, illik néhány dologra odafigyelni: 

  • először is a fém kaparókat felejtsük el, ha nem szeretnék utána karcos üveggel szembesülni. Ez általában akkor tűnik csak fel, ha a szemből jövő autó a sötétben ránk világít. Helyette
  • részesítsük előnyben a műanyag borítású (esetleg keményebb gumi) kaparókat, melyekkel ugyanolyan hatékonyan tudunk dolgozni, de az üveg felülete hosszabb ideig marad szép, karcmentes.

2. Jégoldó spray: vékonyabb jégréteggel könnyen felveszi a harcot, de ha a jég vastagabb, akkor bizony már nem túl pénztárcabarát megoldás, mivel akár többször is át kell fújni a felületet ahhoz, hogy az ne fagyjon vissza. Olvastam egy jó tanácsot a neten ezzel kapcsolatban, ahol azt javasolták, hogy érdemes az ablakmosó tartályába egy kis jégoldót keverni, hogy elkerüljük az autóüveg visszajegesedését. Esetleg érdemes kipróbálni!

3. Meleg víz: sokan vannak ellene, de mellette is szól néhány érv. Első és legfontosabb - ha ehhez a lehetőséghez folyamodunk, - hogy alaposan vegyük szemügyre a szélvédő felületét: ha csak egy apró kőfelverődést is találunk, ne is jusson eszünkbe ez a módszer! Ugyanis ez esetben könnyen előfordulhat, hogy a nagy hőkülönbség következtében megreped a szélvédő, s máris munkát adunk az autóüveges szakembereknek :)

Ha a szélvédő ép, jöhet a könnyű meló: fogjuk egy kis öntözőkannát vagy egy ásványvizes flakont, töltsük meg langyos vízzel (nem forró!!) és szépen lassan csorgassuk az üveg felső részére egyik oldaltól a másik felé haladva. Biztonságosabb a dolog, ha nem az üvegre öntjük közvetlenül, hanem az üveg felett a kasznira, így mire az üvegre ér, az esetleg melegebbre sikerült víz is biztosan hűl annyit, hogy a hőmérséklet-különbség csekélyebb legyen és elkerüljük a szélvédő repedését. Ezzel a módszerrel egyébként még egy problémát is kiküszöbölhetünk: ugyanis hiába kaparjuk le a jeget vagy használjuk a jégoldót, az üveg belső felületén keletkező pára attól még komoly problémát okoz. Ezzel a módszerrel azonban a szélvédő belső felületén képződő pára is pillanatok alatt felszárad.


Hogy mi melyiket alkalmazzuk a 3 lehetőség közül? A kapargatást semmiképp! Néha előkerül a jégoldó, de leggyakrabban a langyos vizes módszert alkalmazzuk.  Nekünk ez bevált. De vigyázat! Kipróbálni csak saját felelősségre!!

Kommentben írd meg tapasztalataidat illetve azt, ha van jobb megoldásod a szélvédő jégmentesítésére!