Autóüveg kisokos 1. rész

2021.06.12

Biztos láttad már a szélvédő és az oldalüvegek alsó sarkában levő jelöléseket. Tudod is, hogy mit jelentenek? Ha autóvásárlást tervezel, ezzel sem árt tisztában lenned, ugyanis rengeteg dolgot elárul az autóról..így kiküszöbölheted a hirdetésben közölt valótlan állításokat. 

Henry Ford 1920-as évekbeli biztonsági üvege, a Triplex bevezetése óta alap, hogy a szélvédők laminált technológiával készülnek. Ez azt jelenti, hogy az összeragasztott két üvegréteg közé egy átlátszó ún. PVB fóliát helyeznek, ami baleset esetén nem engedi, hogy szilánkokra hulljon a szélvédő, tetézve ezzel a baleset súlyosságát. 

Az autóüveg sarkában látható szitanyomat tulajdonképpen a szélvédő névjegye. 

Eredeti, gyári üveg esetén e névjegyen megtalálható az autógyártó cég logója. Ha ezt nem látjuk, akkor már csak utángyártott szélvédőről beszélhetünk, mely esetben egyertelmű, hogy az autóban már cseréltek szélvédőt. Azonban olykor előfordul, hogy az adott szélvédő különböző típusokba szerelhető (pl azonos üveg kerül egy Fiat Ducato-ba és a Citroen Jumper-be) ez esetben az autómárka logóját nem tüntetik fel. 

 Ez önmagában nem nagy információ, hiszen egy felpattanó kő is megrepeszthette, de ha nem ‘futnak’ az ívek és felmerül bennünk a gyanú, hogy esetleg törött volt az autó, ez egy támpont lehet bizonyosságunkban. 

Alatta olvasható a szélvédő gyártójának neve, mely esetünkben a Saint-Gobain Sekurit. 
Majd a következő sortól válik érdekessé a történet. 

Ha végignézzük a képsort, láthatjuk, hogy vannak közös jegyek, azonos jelölések a szélvédőn. Ilyenek 

      - ferde vonalak
      - AS1 
      - DOT
      - bekarikázott E mellette egy számmal 
      - 43R jelölés
      - pontok 
  

Nem szeretnék mindegyikbe részletekbe menően belemenni. Csak azokat veszem számba, aminek esetleg jelentősége lehet autóvásárláskor

 

A ferde vonalak tulajdonképpen római számok. A szélvédő anyagát jelöli:

     I     erősített, edzett üveg
    II     többrétegű (alap) szélvédő
    II/P  műanyagbevonatos rétegelt autóüveg
   III     speciális kezelésű rétegelt üveg
   IV    műanyag 

Az AS1 felirat egy engedélyeztetési avagy szabványt jelölő stigma, ami azt jelzi, hogy az autóüveg mindenhol, tehát nem csak Európában, de az Egyesült Államokban is jóváhagyásra került, tehát ők is használják, beszerelik. 
A DOT szám a gyártó ország kódja. 

A 43 R egy szabvány jelölés, azt mutatja, hogy a szélvédő az EU üvegbiztonság-technikai szabványnak is megfelel, fényáteresztő képessége 70% feletti. Ennek esetleg a műszaki érvényességi vizsgán lehet jelentősége. Ha itt V jelzés látható, akkor ez a képesség 70 % alatti. 

A pontok az alsó sorba nem más, mint a gyártási dátum jelölése. Erre nincs egységes jel, minden gyártó másképp jelöli. 
Pl. három sorban látható számok: első sor a gyártási év, második sor összege a hónap, harmadik sor összege a gyártás napja.  
Vagy jelölhetik vegyesen pontokkal és egy számmal: a szám az évet jelöli, a pontok darabszáma pedig a hónapot (6 pont=június)

 Ennek a jelölésnek szintén az eredetiségben van jelentősége. Ha egyezik az autó évjáratával, akkor eredeti a szélvédő. Ha ettől eltér, akkor már cserélve volt. 
Egy eset van amikor eredeti, gyári a szélvédő, de nem egyezik a szélvédőn szereplő szám az autó évjáratával: ha az autó év eleji gyártású, akkor kerülhet bele előző évi szélvédő. Nem kell attól tartani, hogy öregebb az autó a hirdetésben megjelöltnél. 

Csak érdekességként: a körben jelölt - jelen esetben - E17, E6 nem a gyártó, hanem a hitelesítő ország kódja, itt 
       17: Finnország
       6: Belgium

 

Ha tetszett a cikkünk, segítsd munkánkat egy megosztással és kövess minket Facebook-on is. 

Hamarosan jelentkezünk a második résszel, ahol a különböző típusú üvegekről lesz szó.