Beázások

2021.04.30

Sajnos olykor előfordul, hogy észrevesszük, átnedvesedett valahol a tetőkárpit, de olyan is előfordulhat, hogy egészen a padlóig csorog a víz. Cikkünkben a beázások esetleges okait boncolgatjuk.

Sokunknak egyből az jut az eszébe, hogy biztosan a szélvédőnél folyik be a víz. Igen, ez gyakran így lehet. 

Nézzük, mi lehet az oka annak, ha a szélvédőnél ázik be az autó: 

   >  elengedett a ragasztó: oka lehet az, ha nincs megfelelően előkészítve az üveg vagy a karosszéria a szélvédőcserénél. Minden szélvédőcserénél egy ún. aktivátor anyagot szükséges ugyanis alkalmazni mindkét felületen ahhoz, hogy a ragasztó tökéletesen tapadjon meg a felületeken. Mi ehhez a Sika kiváló termékeit használjuk.  

   >  rozsdás a karosszéria: szintén az autóüveg-cserénél történő előkészítési hiba eredménye. Amennyiben a karosszérián rozsda található, azt minden esetben kötelező eltávolítani a felületről, majd a már korábban említett aktivátorral kell lekezelni. Ezután egy plusz folyadék, az ún. primer használata szükséges és csak ezt követően kezdődhet meg a ragasztó felvitele a felületre.

  >  egyenletlenül felvitt ragasztó: valójában nem más, mint a rutintalanság következménye. Sok helyen foglalkoznak szélvédőcserével úgy, hogy nem ez a fő profil. Míg egy autóüveges napi több szélvédőt cserél, addig például egy karosszériás vagy egy márkaszerviz alkalmazottja meglehet, hogy csak heti 1-2-t! Ebből fakadóan egyszerűen nem áll rá a keze (persze mindig vannak kivételek) arra, hogy egyenletesen vigye fel a ragasztót a felületre. Van ahová több ragasztó kerül (ilyenkor kibuggyan az üveg alól) és van ahol pedig hozzá sem ér a kasznihoz a ragasztó (itt tud beszivárogni a víz). 

A képen: túl sok, egyenletlen ragasztófelvitel, valamint jól látható, hogy egy korábbi kivágásnál a kárpit is megsérült

Egyéb lehetséges okok:

   >   tetősín:  amikor rögzítjük a tetőcsomagtartót és viszünk vele valami nagyobb terhet (pl nyáron jól megpakolt síbox) a tetősín rögzítő csavarjai megmozdulhatnak és a tömítés elmozdulhat a helyéről, így a kocsi tetejéről lecsorgó víz beszivároghat. 

   >   levélrács: a szélvédő alatti vízelvezető vályú a sárvédők irányába tereli a vizet. Az itt található kifolyónyílások az évek alatt lerakódó szennyeződések miatt eltömődnek, így a vályú feltelik vízzel. Ebben az esetben általában a fűtőmotornál vagy bizonyos autótípusok esetében a pollenszűrőnél ereszti be az utastérbe a vizet. 

   >   antenna: idősebb autóknál gyakori jelenség, hogy az antenna tömítése elöregszik, így a víz utat talál magának az utastérbe. 

Remélem sikerült rávilágítani a lehetséges okokra, és ha ilyen problémával szembesülsz, felkeresel egy szakembert a lehetséges ok feltárására! 

Vedd fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön!

Ha tetszett a cikk, kérlek, segítsd munkánkat egy megosztással!