Veszélyhelyzet - lejárt műszaki vizsga - CASCO-s kárrendezés

2021.03.05

Már-már közhely, hogy veszélyhelyzetben éljük napjainkat. Magyarország Kormánya számos intézkedést hozott, hogy az emberek életét könnyítse, s közéjük tartozik az is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró forgalmi engedélyek meghosszabbítása jelenleg nem kötelező. De vajon, hogy érinti ez azt a helyzetet, mikor a lejárt műszakival történik a szélvédőkár? Mire számíthatunk a CASCO biztosítónknál? Ennek jártunk utána..

Először tisztázzuk a rendelkezést..

A Kormány a 63/2021 (II.12) Korm. rendeletben rögzítette a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésekre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI.13) Korm. rendelet módosítását, miszerint - idézem a Magyar Közlöny ideszóló részletét:

"...a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok - ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, ... a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. " 

Ennek értelmében a 2020. november 13-a után lejáró okmányok esetében tehát nem szükséges azonnal rohanni a vizsgabázisra..

Aztán jön a nagy koppanás..

Lejárt a műszakid, de közlekedsz az utakon, jön szembe egy teherautó, hallod a nagy koppanást a szélvédőn, majd egy 'szép' törésvonal jelenik meg. 

Normál esetben, ha van CASCO-d és érvényes műszakid van, első utad a szélvédőshöz vezet, hogy megbeszéljétek az időpontot a cserére, de nem a Te terhedre, hanem a CASCO biztosításod terhére.

De most Covid van, nem kell műszakira rohanni..

Vakarod a fejed, mert tudod, hogy kellene az érvényes forgalmi az üvegkár-ügyintézéshez, hogy fizessen a biztosító, de hát hogy vidd a műszakira az autót, ha egyszer törött szélvédővel nem megy át a műszakin? Ördögi kör..

De megnyugtatlak!

Az új rendelkezés kihat természetesen a biztosítótársaságok munkájára is, így ha a biztosításod díjfizetése rendezett, a lejárt forgalmival is kezdeményezhető a kárügyintézés, ha a lejárati idő 2020. november 13-a utáni keltezésű. 

Szóval, ha lejárt a műszakid, de törött a szélvédőd, nincs más dolgod, mint hívni minket, hogy teljeskörű CASCO-s kárügyintézéssel cseréljük ki az üveget autódban!