“Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?..”

2021.03.31
Itt a jó idő, csiripelnek a madarak, zöldbe borul a természet és ezzel együtt megjelennek az utak mellett a fűnyíró traktorok és fűkaszás munkások... cikkünkben egy-két jótanácsot szeretnénk adni, hogy elkerüljétek az üvegkárokat. 

Szóval ahogy Arany János Toldi című művében írja:


“Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg?
 Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?" 
 

Frappáns idézet a témához, de nem olyan jó nekünk, ha annak a bizonyos kőnek a mi autónk a célpontja..

Ahogy itt a jó idő, egyre több a törött hátsó üveg vagy éppen oldalüveg, de szép számban gyarapodnak az első szélvédő kőfelverődései is. 

Ha haladunk az úton és serényen dolgozó munkásokat látunk, csak a jó szerencsében bízhatunk, hogy el ne találjon minket egy kő.. de ha nagy koppanást hallasz, érdemes megállni és megvizsgálni a szélvédőt. 


Akkor következzen pár tanács:
 

 1. Állj meg és nézd át az üveget!

Elmesélek egy személyes tapasztalatot ezügyben:

A feleségem járt már úgy, hogy hallotta a koppanást, de nem látott semmit a szélvédőn, így továbbhaladt, mert úgy gondolta, a karosszérián landolt a kavics. Tévedett.. Éppen hozzám tartott a műhelybe, s ahogy leparkolt, ki is szúrtam az óriási sérülést a szélvédő alsó, fekete sávjában. Természetesen menthetetlen volt, de szerencsére a CASCO biztosításunk terhére tudtuk cserélni a szélvdéőt, így anyagi kárunk nem keletkezett a történetből. 

Ha nem lett volna CASCO-nk, költséges lett volna a helyzet.. 
 

2. Köss CASCO biztosítást! 

Lehet, hogy magasnak tűnik a biztosítási összeg, de ha beüt a ménkü, nem kell fognod a fejed, hogy miből fogod finanszírozni a szélvédőcserét. Sajnos elég sok döbbent arcot láttam már, mikor közöltem az Ügyféllel az üvegcsere árát..

 3. Tölts ki betétlapot, vetess fel jegyzőkönyvet!

Ha megrepedt az üveg vagy kőnyom talalható rajta és nincs CASCO-d, ne légy rest, nem ciki, töltsetek ki betétlapot/vetess fel jegyzőkönyvet és ismerje el a munkás/munkáltató, hogy ő okozta a kárt. A cég, ahol dolgozik, kell, hogy rendelkezzen felelősségbiztosítással ilyen esetekre és ennek terhére kezdeményezhető a javítás/csere.  Fontos azonban, hogy a kötelező felelősségbiztosítás terhére legyen a kárszám rögzítve a biztosítóban, és ne vagyonbiztosítási káreset legyen, mert előbbi esetben 2 napon belül fel kell venni a kárt, míg utóbbi esetben 5 napja van rá a kárszakértőnek. Ez  a hosszú idő az utcán parkolva elég kellemetlen lehet..

A kötelező felelősségbiztosítás terhére kezdeményezett kárt a biztosítóval szerződött  partner autóüveg-szervizek is felvehetik

Viszont azért a feltételes mód, mert hallott már szerintem mindenki olyat, hogy a biztosítótársaság elutasította a kárigényt! Tehát próbálkozni lehet, s talán velünk lesz a szerencsénk..

4. Állj félre!

Ha hallod, hogy a szomszédnál indul a fűnyíró, parkolj el az autóval! Egyébként, ha a szomszéd okoz üvegkárt, lakásbiztosítása terhére érvényesíthető a kárigény teljesítése!

5. Szólj a szomszédnak, hogy álljon félre!

Ha Te indítod a fűnyírót/fűkaszát, előtte szólj a szomszédnak, hogy álljon félre autójával, hogy megkíméld saját magad a kellemetlenségektől. 
 

Remélem hasznos tanácsokat tudtam adni és elkerülöd az ilyen jellegű sérüléseket! Ha mégsem, akkor keress bátran, hogy segíthessek kőfelverődés-javítás, szélvédő-, oldalüveg vagy hátsóüvegcsere ügyében!

Hívj  +36203942220-as számon vagy töltsd ki űrlapunkat árajánlatért!

Ne felejtsd el beleírni autód márkáját, típusát, évjáratát ill a könnyebb beazonosítás céljából jó dolog, ha tudatod velünk az alvázszámot is! Köszönjük!