Kamera a szélvédő mögött

2023.08.22

A vezetéstámogató rendszerrel szerelt járművek esetében a szélvédő mögé egy kamera kerül beépítésre. Mai írásunkban nézzük meg, mi a szerepe a vezetésautomatizációban és mi történik, ha szélvédőcserés lesz az autó. 

Mit rejt egy kamerás Volvo visszapillantó tükör feletti burkolata?
Mit rejt egy kamerás Volvo visszapillantó tükör feletti burkolata?

Korábbi részben beszéltünk az ADAS rendszer működéséről, de a megértéshez érdemes megismételni. A szélvédő mögé telepített kamera, valamint az ultrahangos, radar- és lézeralapú távérzékelőktől (Lidar) kapott adatokat egy központi intelligens szoftver dolgozza fel, mely aktiválja a hardvert. A mesterséges intelligenciának és a tanulási képességnek köszönhetően a rendszer sok esetben maga dönti el, hogy mit tesz az adott szituációban, pl fékez, ha kigurul egy labda az úttestre, vagy túlkormányozza a kereket a kormánykerék helyzetéhez képest az akadály elkerülése érdekében, tehát adott esetben felülírja a vezető döntését.

Ezért a szélvédő mögé beépített kamera megfelelő működése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a vezetéstámogató rendszer megfelelően működjön. 

Nézzük meg, melyek azok az asszisztensek, melyek a kamerát használják.

  • adaptív fényszóró asszisztens: a szembejövő és az előttünk haladó forgalmat figyelve kapcsolja fel és le a távolsági fényszórót. 
  • adaptív tempomat: egy radar és a szélvédő mögötti kamera segítségével állandó követési távolságot képes tartani. Az előtte haladó jármű sebességéhez igazítja az autó tempóját
  • éjjellátó asszisztens: infravörös kamera segítségével képes reagálni a kisugárzott testhőre, így éjszaka és ködben felbukkanó embereket vagy állatokat segít időben felismerni.
  • jelzőtábla felismerés: olyan kamera alapú vezetőtámogató rendszer, amely észleli a közlekedési jelzőtáblákat, és az azokon közölt információt megjeleníti az autó műszerfalán vagy szélvédőre kivetített kijelzőjén (head-up display)
  • sávelhagyásra figyelmeztető rendszer: folyamatosan figyeli az autó nyomvonalát és irányjelző nélküli útburkolati jel átlépés esetén figyelmezteti a vezetőt
  • sávtartró asszisztens: az útburklati jel átlépése esetén önállóan visszakormányozza a gépjárművet
  • vészfék asszisztens: felismeri a pánikfékezés szándékát, és automatikusan a maximális rásegítő hatást váltja ki illetve a ráfutásos balesetet kívánja megakadályozni 

Láthatjuk, hogy számos rendszerelem alapvető eleme a kamera. Azonban szélvédőcsere vagy bármely radart tartalmazó elem eltávolítása esetén (lökhárítócsere, fényezés .. stb) a beépített érzékelők elmozdulnak a helyükről, így tévesen mérik fel a távolságot, nem érzékelik az akadályt időben, esetleg nem ismerik fel a jelzőtáblákat. Nem megfelelő működés esetén, ami addig a biztonság növelésére szolgált, könnyen okozhat jó esetben csak bosszúságot, rossz esetben balesetet. 

Mivel a kamera egy speciális része az autónak, finomhangolt, kifogástalan működése elengedhetetlen feltétele a biztonságos közlekedésnek. A kalibráció elhagyásával még gyári szélvédő beépítése esetén sem működik tökéletesen a rendszer. Ez balesethez vezethet! Ezért a megfelelő működéshez elengedhetetlen a kamera új pozícióhoz való beállítása, finomhangolása. 

ADAS-szal szerelt gépjármű esetén különösen praktikus lehet a CASCO biztosítás megléte, hiszen maga a kalibráció, a szélvédőcsere mellett, plusz költségként merül fel. 

Casco szerződés megléte esetén a biztosító a kalibráció díját is fizeti, hiszen a kamerás szélvédő cseréjének szerves része a kalibráció.

Kamerás szélvédőcseréhez, kalibrációhoz időpontot a lenti gombra kattintva kérhetsz!

Érdekel a kamera kalibrációja? Erről bővebben ITT olvashatsz!