Segítség! Bezártam a kocsikulcsot!

2021.03.19
Kellemetlen szitu, de bárkivel megeshet, hogy az autóba zárja a kocsikulcsot. Mi tévők legyünk, ha így járunk és nincs sehol egy zárszaki, aki ráérne? Törjük fel a saját autónkat vagy törjük be az üveget? De melyik üveget törjük be?

A legtöbb ember nem autótolvajlásból él, így fogalma sincs, hogyan álljon neki az autója feltörésének.  Nem marad más választás, mint feláldozni a feláldozhatót - betörni egy üveget.

Melyiket?

Első szélvédő: semmiképp nem ajánlom, hogy nekifogj! Az autók első szélvédője 3 rétegből áll: 2 üveg közt egy fólia réteg található, ami biztonsági funkcióval látja el a szélvédőt és lehetőség szerint megakadályozza az üveg könnyű betörését, így védve az utasokat egy baleset során. A mai autók már különféle extrákkal felszereltek, melyek egy része az autóüvegbe kerül beépítésre (szenzorok, fűtőszál..stb) drágítva ezzel a csere költségét. S egy törött szélvédővel nem is tudsz továbbmenni!

Kis háromszög oldalüveg: amilyen kicsi, olyan drága! Mivel spontán módon nem ez törik a leggyakrabban, így a termelés nem ennek az üvegnek a tömeggyártására állt rá.  Ezért sok esetben csak gyári üveg szerezhető be belőle hosszú várakozási idővel, borsos áron. (Viszont ha már megtörtént a baj, és mindenféle átgondolás nélkül ezt sikerült betörni, esetleg próbálkozz autóbontóban, hátha kedvezőbb áron tudsz hozzájutni!)

Hátsó szélvédő: nem túl praktikus megoldás..gondoljunk csak bele! Betöröd az üveget (ami valljuk be, itt már könnyen kivitelezhető) azonban mivel ez nem ragasztott, biztonsági üveg, így gyakorlatilag apró, pici szilánkokra törik. Utána ezeken az üvegszilánkokon kellene átverekedned magad, hogy eljuss az első ülésig, ahol a slusszkulcsot hagytad... Továbbá a hátsó üvegben fűtőszálak vannak beépítve, antenna, ami mind drágító tényező.

Lejáró oldalüveg:  nem marad más lehetőség, mint valamelyik oldalüveget beáldozni. Itt sem a hátsó ajtóra gondolok, mert az sem biztos, hogy kedvező áron beszerezhető. Mivel szintén nem tömegcikk, sokszor csak gyári üveg létezik belőle. Gyanítom, ha megvan a kulcs, tovább mennél, ezért a vezető oldali ajtó üvege sem javasolt, mert - gondolom - nem akarsz aztán az üvegszilánkokon ülni. Szóval, tégy egy rövid sétát a túloldalra, fogj egy éles fémtárgyat vagy keress egy szép, nagy követ és üsd neki az anyósülés ajtajában található lejáró üvegnek. Igaz, az ülés tele lesz törött üveggel, de azon áthajolva könnyedén eléred a kulcsot. Majd a kedves Mama meg addig hátraül :) A hazaút nem lesz éppen szélcsendes, de a lehető legkisebb költséggel úszod meg így a dolgot! Ez az üveg könnyen beszerezhető, létezik utángyártott változat, ami kedvezőbb áron kapható a gyári autóüvegekhez képest. 


Még egy-két jó tanács a végére: ha így jársz, hívj fel egy szélvédőst (ajánlom magamat), aki segít eldönteni, melyik üveget válaszd! Ha már betörted a lejáró oldalüveget, állj meg egy boltnál, vegyél folpakkot és a szervizig tekerd körbe az ajtón az üveg helyét! Aztán hívj minket és beszerezzük, majd beszereljük neked az oldalüveget!

A kapcsolatfelvételt az űrlap kitöltésével is kezdeményezheted, itt ne felejtsd el megadni autód típusát, évjáratát! Ha még egy telefonos elérhetőséget is kapunk, kollégánk szívesen visszahív Téged!