Téli praktikák az autóban

2021.02.06
Olyan extrém hidegre, mint Amerikában, szerencsére nem kell számítanunk kis országunkban, ám azért vannak téli reggelek, amikor jelentősen lehűl az idő. A jegesedés és a hideg nem kevés bosszúságot okoz az autósnak, de szerencsére a technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy könnyedén felvegyük a harcot ellenük..
Autón kívül és belül szép számmal találhatunk megoldásokat a hideg elleni küzdelemben. Nézzünk ezek közül néhányat, melyek a szélvédő körül találhatóak:

  • Fűtött szélvédő: különböző fajta autóüvegek vannak a piacon, az alaptípus már évtizedek óta működik a közép- és felső kategóriás autókban. Ezen standard típus esetében a szélvédő belsejében cikkcakk alakzatban futnak a fűtőszálak, melyek gyorsan felmelegszenek és hatékonyan olvasztják le a jeget. Némi hátránya azonban van: az izzószálak láthatóvá válnak, ha szemből süt a nap, vagy ahogy a szembejövő autó rávilágít. Létezik azonban innovatívabb megoldás is: a technológia kialakítása során egy vezetőképes vékony ezüstréteget applikálnak az üveg belsejébe, mely láthatatlan módon végzi el a munkát helyettünk, s ezzel búcsút inthetünk a reggeli jégkapargatásnak és a menet közbeni visszajegesedés is elkerülhető.

  • Fűtött ablakmosó: hiába a fűtött szélvédő, ha néhány megtett kilóméter után a befagyott ablakmosó fúvókák miatt nem tudjuk a szennyeződéseket eltávolítani.  Éppen ezért néhány autó ablakmosó rendszerét úgy alakították ki, hogy a felmelegedő motor az ablakmosó rendszert is átmelegíti. Ez ugyan lassú megoldás a fúvókák felolvasztására, de mindenképpen hasznos lehet. 

  • Ablaktörlő lapát fűtés: néhány autón olyan megoldást is lehet találni, ami felolvasztja az ablaktörlő lapátokat. Itt nem arról van szó, hogy a lapátba van beleépítve a fűtés, hanem az üveg maga kerül úgy kialakításra, hogy az alsó fekete sávba tesznek fűtőszálat, mely nem engedi, hogy lefagyjon az üvegre az ablaktörlő gumija.
Ha autóvásárláskor ezeket a szempontokat is figyelembe veszed, a legkeményebb téli hideg sem okoz Neked gondot a jövőben!


Biztonságos közlekedést kívánunk!