Autóüveg kisokos 2. rész

2021.06.25
Biztos láttad már a szélvédő alsó sarkában levő jelöléseket. Tudod is, hogy mit jelentenek? Ha autóvásárlást tervezel, ezzel sem árt tisztában lenned, ugyanis rengeteg dolgot elárul az autóról..így kiküszöbölheted a hirdetésben közölt valótlan állításokat.
Az előző részben a javarészt általános, minden autóüvegen megtalálható jelölésekkel ismerkedtünk meg: gyártó cég logója, gyártó ország kódja, autóüveg típusjele, szabvànyok, gyártási idő..

Most olyan jelöléseket mutatok be, amik nem találhatóak meg minden autó szélvédőjén. Ezek a jelzések az autó felszereltségét jelölik. A teljesség igénye nélkül lehet:
- szolárüveg
- fűtős üveg

- akusztikus üveg  
- head up - os szélvédő

De bármelyik autóüvegről legyen is szó, a gyártási eljárás nem különbözik: minden esetben ezt a plusz képességet a két üvegréteg közé laminálják bele.  

Akkor nézzük a piktogrammokat

A fenti képen a fűtős üveg jelzése látható. Ilyenkor két opció létezik: a fűtőszál vagy teljes egészében behálózza a szélvédőt vagy csak az ablaktörlő lapátok alatt található fűtőszál, azaz ún. lapátfűtésről beszélünk. 

 Érdekességként megjegyzem, hogy a legújabb autókba gyártott szélvédőkbe már olyan vékony  fütőszál kerül bele, hogy az nem is látható. 
A kis fül ikon vagy ‘Acoustic’ felirat a szélvédőn a zajcsökkentett módozatot jelöli, tehát akusztikus üveggel állunk szemben. Ilyenkor a gyártók egy speciális hangszigetelő hatású réteget laminálnak a két üveg közé, ami képes a magasabb és alacsonyabb frekvenciájú zajokat is megszűrni, melynek következtében akár 10 dB-lel is lecsökkenthető a menetzaj. 
A hőmérő ikon a hőszigetelt üveg jelölése. A két üvegréteg közé egy fényvisszaverő bevonattal ellátott fólia kerül. Ha ehhez még UU felirat is társul,  akkor egy UV-szűrős bevonatot is kapott ez a réteg. Ilyenkor beszélünk szoláros üvegről, ami legkönnyebben úgy ismerhető fel, hogy a megszokott színtelen vagy zöld üveg helyett lilás árnyalatú a szélvédő. 
Amikor egy kalapács jelet látunk a szélvédőn, akkor egy olyan üveggel állunk szemben, amelynek sokkal nagyobb ellenállása van az ütésekkel szemben. Ilyen jelzés található egyes terepjáró típusok autóüvegein.
Egy ideje már piacon vannak azok az autók, ahol a műszerfalon található adatok kivetítésre kerülnek a szélvédőre. Ezen adatok jól látható megjelenítéséhez speciális belső felülettel rendelkező szélvédőre van szükség. Ezt a kialakítást általában HUD felirat jelöli. 

Mellékesen megjegyzem, találkoztam már olyan autóval, ahol már korábban cserélve volt a szélvédő, de nem head-up üveg került bele, hanem sima. Ilyenkor a kivetített kép árnyékos. Így  ha  fontos Számodra ez a funkció, ragaszkodj a gyári minőségű head-up szélvédőhöz!

Ezeken kívül találkozhatunk még vízcsepp ikonnal, ami a vízlepergető hatású automata üveg jelzése vagy a szélvédő ikonra rajzolt tükrözött nyíllal. ami az üveg fényvisszaverő képességét jelzi. 

Jó, ha tudod azonban, hogy nem minden esetben kerülnek jelölésre ezen egyedi funkciók a szélvédőn. Az első részben ismertetett kötelező jelzésekkel ellentétben a gyártónak ezeket a piktogrammokat nem kötelességük feltüntetni!

Ha tetszett a cikkünk, segítsd munkánkat egy megosztással, valamint kövess minket Instagramm-on és Facebook-on!