Összefoglaló az ADAS Konferenciáról

2023.04.28

I. RÉSZ

Téged is érdekelnek az autóipar fejlesztései? A március 31-én megrendezett ADAS Konferencia előadásain keresztül a vezetőtámogató rendszerek jövőjébe pillantottunk bele. Mi az ADAS? Hogyan működik? Mire való? Milyen lesz a jövő autója? Három részes minisorozatunkban erről olvashatsz.

Mi az ADAS? Mi hívta életre?

Az autóbalesetek több, mint 90 %-át a vezető figyelmetlensége okozza. Ez hívta életre az ADAS-t (Advanced Driver-Assistance System), a Fejlett Vezetéstámogató Rendszereket, melynek köszönhetően annak ellenére, hogy a forgalom az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt, az utak mégis biztonságosabbá váltak Európában. Alkalmazásával a halálesetek száma a felére csökkent e rendszer elterjedésének köszönhetően. 

Folyamatos fejlesztése hatalmas mennyiségű mérnöknek ad munkát, hogy 2050-re elérhető legyen az EU által előirányzott 0-ra redukált közúti balesetek száma. 

Ennek elérése érdekében a 2024 után gyártott autókban kötelezően meg kell jelennie a rendszernek.

ADAS elemei:

  • sávkövető asszisztens - frontális baleset megelőzése, sávelhagyás esetén jelez, az aktív rendszer vissza is kormányoz
  • sebesség asszisztens - ráfutásos balesetek megelőzése, közúti jelzőtábla felismerésnek köszönhetően sebességkorlátozások betartása 
  • vészfék asszisztens - felismeri a szembejövő járművet, álló kocsisort, kerékpárost, gyalogost és a baleset elkerülése érdekében akár állóra fékezi a járművet
  • holttérérzékelő - személyi sérülések, gázolások megelőzése, anyagi károk keletkezésének csökkentése, a jármű holtterében megjelenő akadályok (személyek, tárgyak) megjelenését jelzi
  • tolatóradar -  tolatási balesetek megelőzése, parkolás segítése
  • vezetőt figyelő kamera - elalvás, figyelem csökkenéséből eredő személyi sérülések, balesetek mérséklése, a vezető reakcióját rögzíti a GDPR szabályait betartva, úgymint szemkoordináció, pislogás mértéke, álmosság jelei
  • parkolás asszisztens - megfelelő parkolóhely azonosítása, automata (önvezető) parkolás
     
A felsorolt vezetéstámogató rendszerek egyik fő működési érzékelője a szélvédő mögé telepített kamera, valamint az ultrahangos, radar- és lézeralapú távérzékelők (Lidar). Ezek többnyire az autó első és hátsó lökhárítójába és az oldalsó visszapillantó tükrökbe kerülnek beépítésre. 

Hogyan működik az ADAS?

A kamerától, szenzoroktól kapott adatokat egy központi intelligens szoftver dolgozza fel, mely aktiválja a hardvert. A mesterséges intelligenciának és a tanulási képességnek köszönhetően a rendszer sok esetben maga dönti el, hogy mit tesz az adott szituációban, pl fékez, ha kigurul egy labda az úttestre, vagy túlkormányozza a kereket a kormánykerék helyzetéhez képest az akadály elkerülése érdekében, adott esetben felülírja a vezető döntését.

Az ADAS működőképessége, biztonsága azért is kiemelkedően fontos, mert az önvezető autók megjelenésével kiemelkedő szerep jut a rendszernek. 


A következő részben a vezetésautomatizáció szintjeiről olvashatsz. Apropó: KAMERA...

Tudtad, hogy szélvédőcserét követően kalibrálni kell a kamerát?